Maria Montessori

"One test of the correctness of educational procedure is the happiness of the child" - Maria Montessori

Maria Montessori is op 31 augustus 1870 geboren in Chiaravalle, een klein plaatsje bij Ancona in Italië. Na haar middelbare school kiest ze in eerste instantie voor een ingenieursstudie, maar later voor medicijnen. Ze is daarmee een van de eerste vrouwelijke medicijnenstudenten van Italië en in 1896 de eerste vrouwelijke arts.

Zintuiglijk ontwikkelingsmateriaal


In november 1896 komt ze in het Santo Spirito-ziekenhuis in Rome in contact met 'idiote' kinderen. Ze ontdekt dat deze kinderen helemaal niet 'idioot' zijn, maar dat ze zich, volstrekt verstoken van enig speelgoed of leermiddel, nooit hadden kunnen ontwikkelen. Ze verdiept zich in de psychologie en de pedagogie en ontwikkelt zintuiglijk ontwikkelingsmateriaal.

Oprichting speciale kinderhuizen

In 1907 sticht ze in een armoedewijk in Rome haar Case dei Bambini. De 'kinderhuizen' waar de triomftocht van het montessori onderwijs over de hele wereld begint. In de jaren dertig vestigt ze zich in Nederland en wordt hier het hoofdkwartier van de Montessoribeweging opgericht. En de eerste school wordt geopend in Laren. Ze wordt ridder in de Orde van Oranje Nassau en krijgt een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam. Ze overlijdt op 6 mei 1952, een paar maanden voor haar 82ste verjaardag.

 

Lees hier meer over de Montessori Vereniging Nederland.